Frukt & Bär

Natures gömnda vitaminpiller.

Äpplen

Eftersom vi Sverige har ett kallt klimat så omöjliggör det att odla frukt året runt, men t.ex. vissa äpple- och päronsorter kan hålla sig färska ända in på vinterhalvåret. Men vid förädling kan produkter på svensk frukt hålla sig i över ett år, utan tillsatser av konserveringsmedel.

Den svenska favoriten jordgubbar odlas från norr till söder i mullrika jordar på soliga fält med bevattningsmöjligheter, i villaträdgården, grönsakslandet eller som ampelväxt. Jordgubben kom till Europa på 1700-talet, är en rosväxt och är mycket känslig mot skadedjur, frost, regn och sjukdomar, vilket gör den dyr, svår att odla, plocka, hantera och förvara. Jordgubbarna börjar plockas i slutet av maj i Skåne till Augusti i Norrland och i Sverige är vi självförsörjande på jordgubbar hela juli och de är ofta då odlarna har sina självplockningar öppna. Jordgubben är ett mångsidigt bär som är väldigt nyttigt och går att frysa in till goda efterrätter på vintern.

Hallon är ett populärt bär som inte är lika vanligt att man odlar i större skala i Sverige men vi har odlat hallon sedan medeltiden. Hallon går att odla i hela Sverige och trivs bra i det svenska klimatet. Hallonbusken tillhör familjen rosväxter tillsammans med många andra bärbuskar och ger både vita och röda bär. Busken ger bär när den är 2 år den ska sedan klippas på hösten för att släppa fram de nya årsskotten, den blommar större delen av sommaren men ger bäst skörd i juli. Sjukdomar och skadedjursangrepp är vanligt i hallonodlingen då de odlade hallonen blir smittade av vilda släktingar i omgivningen.

I de svenska skogarna växer de många goda och nytta bär som håller på att glömmas bort och likaså kunskapen om de ätliga bären. Havtorn är ett sådant bär som många glömt idag och de innehåller höga halter av antioxidativa vitaminerna A, E, C (ca 6 ggr mer C-vitamin än hos apelsinen). Vidare innehåller den Omega 3, 6, 7 och 9. Nypon och Rönnbäret är rika på C-vitaminer och finns överallt som ett alternativ till importerade frukter och vitaminpiller till sensommaren och hösten.

Skrivet av Skafteröds Gård.