Grönsaker

Bra förvaring säkrar försörjningen under hela året.

Grönsaker

Sverige har idag goda möjligheter att producera säkra livsmedel med låga halter av bekämpningsmedel, det finns även möjlighet att lagra flera livsmedel under en längre tid vilket gör att det finns möjlighet att få tag på flera sorters grönsaker ända in mot vinterhalvåret, t.ex. morötter går det att få tag i svenska nästan året runt.

Potatis är en rotfrukt som går att lagra under hela vintern, våren och början av sommaren, vilket gör att det alltid går att få tag på svensk potatis. Dock så väljer många butiker att ta in potatis som håller sig längst i butik och inte den sort som behöver minst bekämpningsmedel och näring. Detta gör att det kan vara högre halter av bekämpningsmedel i potatis från affären än om du köper direkt från bonden.

Svenska morötter och lök är rotfrukter som går att få tag i under hela året. Men ganska ofta kan varor med olika ursprungsland vara blandade i grönsaksdisken, så kolla på förpackningen! Importerad lök kommer ganska ofta från Kina, om det inte finns svensk lök kolla efter ekologisk eller EU-odlad.

Håll ukik efter det Svenska Sigillet, det är en garantistämpel på att grönsakerna är producerade i Sverige.