Honung

Honung är en naturlig produkt som inte bara kan ersätta socker utan även stärka imunförsvaret, samtidigt som bina hjälper att pollenera växterna.

Honung är en naturlig produkt som inte bara kan ersätta socker utan även stärka motståndskraften mot bakteriella sjukdomar. Detta samtidigt som bina hjälper att pollinera andra växter då de samlar nektar. Det har gjort flera studier där honung har visat sig ha en väldigt god effekt mot streptokocker som orsakar bland annat halsfluss. Honungen har även visat sig effektivt mot MRSA-bakterier, där vanlig antibiotika inte hjälper, detta ger hopp om nya mediciner mot resistenta bakterier (1).

Det finns ett ganska omfattande fusk med honung bland lågprismärken, där socker har blandats in eller honung från bin som matats med sockerlösning. Honung är en av de vanligaste produkterna som råkar ut för matfusk, under en månad i juni 2013 stoppade livsmedelsverket 13 ton av falsk honung som innehöll sockerlösning. Därför ska man alltid vara uppmärksam på märkningen och köpa närproducerad honung om det finns möjlighet (3).

Honung har en lång hållbarhet och kan därför lagras i minst två år utan problem (2)..

Det finns flera fördelar med att ersätta socker med honung. En är honungen är sötare, vilket gör att det behövs en mindre mängd än om det skulle varit vanligt socker. För varje deciliter socker behövs bara en halv deciliter honung. Honungen har även fördelen att det kan användas som förtjockningsmedel i såser, vilket innebär att majsmjöl inte behöver användas alls eller i mindre utsträckning. Använder man honung istället för socker i baket, räcker en lägre temperatur vid gräddning vilket sparar energi och minskar energiförbrukningen (4).