Varför Svegan?

Att vara Svegan innebär att man alltid äter svenskt kött, och så långt det går - även andra svenska råvaror.

Svenska råvaror är bland de bästa i världen sett till djurhälsa och miljöbelastning. Köttet är fritt från bland annat antibiotika, tillväxthormoner och salmonella! Väljer du svenskt stöttar du dessutom våra svenska bönder och bidrar därigenom till fler arbetstillfällen ute på landsbygden. Så haka på, bli Svegan du också!

Vi vill inte att någon ska behöva avstå från något, utan fortfarande få i sig hela tallriksmodellen med allt vad kroppen behöver i matväg. Välj bara svenskt och gärna närproducerade varor i stället för utländska! Till den svenska kycklingen kan man till exempel koka svenskt matvete i stället för ris.

Våga fråga var köttet kommer ifrån när ni är på restaurang! Är det inte svenskt, gå någon annanstans eller välj ett vegetariskt alternativ. Kräv svenskt kött på skolor, vårdhem och äldreboenden. För bättre djurhälsa, bättre miljö, bättre folkhälsa och en levande landsbygd!

Om det inte går att få tag på svenskt?
Eftersom vi lever i ett kallt klimat så omöjliggör det vissa grödor, om det inte finns en svensk vara så rekommenderas ekologiska och/eller Fairtrade varor.